Inomhusklimat i sovrummet
Bästa inomhusklimatet i sovrummet
Vi tillbringar många timmar i sovrummet varje natt där vi samlar energi för en ny dag. Många ägnar tid åt att inreda sovrummet, så att det inbjuder till bra nattsömn med massor av komfort. Och samma omsorg bör man också ägna inomhusklimat i sovrummet. Ett bra inomhusklimat kan nämligen bidra till bättre sömn och bättre hälsa. Läs hur du säkerställer ett optimalt inomhusklimat i ditt sovrum med några få men viktiga åtgärder.
- Tags: Tips till bättre sömn
- Kategori: Produktrådgivning, Tips för att sova bättre
Vad omfattar termen inomhusklimat?
Det finns flera faktorer i din omgivning i hemmet som kan påverka om inomhusklimatet är bra eller inte.
Det gäller bland annat:
1. Temperatur
2. Luftfuktighet
3. Damm
4. Lukt
Om inomhusklimatet i sovrummet inte är optimalt visar det sig som regel med symptom som irritation och klåda i ögon och näsa, huvudvärk och hosta, hudutslag samt trötthet. Men även om du inte har några symptom kan det ändå vara problem med inomhusklimatet i sovrummet. Därför är det viktigt att följa en rad goda råd för att säkerställa det bästa inomhusklimatet och därmed den bästa sömnen.
Temperatur i sovrummet
Sovrummet är ofta det rum som är svalast i hemmet. Det beror framför allt på att många vet att vi sover bättre i ett mörkt och svalt sovrum.
Du ska dock vara uppmärksam så att sovrummet inte blir för kallt. Idealiskt bör temperaturen ligga på mellan 16 och 20 grader, så att det fortfarande är svalare än hemmets övriga rum, men inte ger upphov till mögel och fukt.
När ett sovrum är väsentligt kallare än resten av bostaden kan det uppstå kondens på de kalla ytorna, vilket kan ge problem med luftfuktigheten.
Undvik fukt i sovrummet
Många upplever problem med fukt i hemmet, och framför allt i sovrummet, när kroppen under natten avger en massa fukt.
Det kan visa sig som kondens på fönstren, vilket är en tydlig indikation på att luftfuktigheten i sovrummet är för hög. Blir det kondens på fönstren ska du torka av dem med papper och vädra.
I en del hem ligger badrummet också i anslutning till sovrummet, vilket kan orsaka ökad fukt i rummet. Då är det viktigt att stänga dörren när du är i badrummet och vädra ordentligt om badrummet har ett fönster. I badrum utan fönster kan man alternativt installera en fläkt.
En av de riktigt stora fuktsyndarna är tvätten. När vi torkar tvätten inomhus stiger luftfuktigheten med detsamma. Tvätten stör lugnet, ökar fukten i sovrummet och ger upphov till damm – och det främjar inte sömnen.
Har du inte möjlighet att torka tvätten utomhus eller i ett torkrum ska du se till att vädra med jämna mellanrum.
Minska damm och partiklar
Det går inte att undvika att det samlas damm i sovrummet. I sängen omges vi av mjuka material som alla samlar på sig damm, och det kan ge känslan av ett lite instängt klimat i sovrummet.
Dessutom är vi många som gärna inreder sovrummet så att det känns varmt och mysigt. Dock är både mattor, prydnadskuddar, överkast, prydnadssaker och lampor saker som samlar på sig en massa damm.
Ett bra råd är därför att se till att underlätta städningen så mycket som möjligt i sovrummet. Undvik att ha för mycket saker framme, lägg in kläderna i en garderob, undvik för mycket elektronik och samla småsakerna i en låda.
Ju färre saker som ligger framme, desto enklare blir det att hålla dammet på avstånd.


10 tips för ett hälsosamt inomhusklimat i sovrummet
1. Välj material med omsorg
När du ska välja ny säng, madrass, täcke och kudde är det värt att undersöka om materialen de är gjorda av är bra för inomhusklimatet.
Hos Auping fokuserar vi alltid på komfort, men även på funktion, hållbarhet och inte minst kvalitetsmaterial.
Därför har vi ägnat många tankar åt det sätt som vi skapar våra produkter på, som ska bidra till bra sömn, optimal komfort och ett hälsosamt inomhusklimat.
Våra sängbottnar är bland annat skapade av små spiraler som utöver att ge en massa stödpunkter även gör det möjligt att ge madrassen bra tillgång till frisk luft och minska ansamlingen av fukt. På samma sätt är våra madrasser skapade med fokus på att vara ventilerande, så att du får en behaglig temperatur på natten samtidigt som fukten kan ledas bort.
Även täcken, kuddar och sängkläder är tillverkade av naturliga material och kan alla tvättas vid 60 grader för att effektivt avlägsna damm och partiklar.
2. Vädra tre gånger om dagen
Framför allt under vintern vädrar vi mindre frekvent i våra hem. Det kalla vädret inbjuder inte till att öppna fönstren och det påverkar inomhusklimatet i sovrummet samt även den övriga bostaden.
Rekommendationen är att vädra i 10 minuter minst tre gånger om dagen – gärna med korsdrag. Även om det drar ut varmluft från bostaden är det helt avgörande för att bevara ett hälsosamt inomhusklimat.
Ofta värms hemmet snabbt upp igen när det bara handlar om 10 minuters vädring.
3. Städa en gång i veckan
Det syns inte alltid att hemmet behöver städas. Även om dammet inte syns är det viktigt att dammsuga och dammtorka minst en gång i veckan eller vid behov.
I sovrummet finns många mjuka material och varje gång vi vänder oss i sängen, bäddar sängen eller byter sängkläder, rör vi runt damm i rummet. Ge därför sovrummet lite kärleksfull omsorg varje vecka, så håller du det värsta dammet på avstånd.
4. Vädra täcken och kuddar
Täcken och kuddar mår bra av lite frisk luft och att skakas utomhus. Du kan med fördel vädra täcken och kuddar varannan vecka och skaka av det värsta dammet utomhus. Sedan kan du njuta av en härligt fräsch säng.
5. Byt sängkläder
Optimalt sover vi mellan 7 och 9 timmar varje natt. Det är många timmar vi ligger i våra sängkläder och därför ska de också bytas lite nu och då.
Det finns inget bestämt intervall för hur ofta du bör tvätta sängkläderna. Har du dammallergi bör du dock byta dem varje vecka. En tumregel är annars att du kan byta sängkläderna varannan vecka eller vid behov.
6. Tvätta täcken, kuddar och bäddmadrassöverdrag emellanåt
Emellanåt behöver du tvätta täcken, tvätta kuddar och tvätta bäddmadrassens överdrag.
Det kan rekommenderas att tvätta allt 2–3 gånger om året för att bli av med de dammkvalster och partiklar som gömmer sig i sängen.
7. Bädda inte sängen direkt när du kliver upp
Gillar du ordning och reda så föredrar du helt säkert en välbäddad säng innan du lämnar sovrummet. Det kan vara frestande att bädda sängen och slänga över ett överkast så fort du har klivit upp. Men det är faktiskt en bra idé att vänta lite.
Under natten avger vi alla en del svett och den fukten tränger in i madrassen, täcket och kudden. Om du genast bäddar sängen och lägger på ett överkast så stänger du in fukten – vilket skapar en grogrund för bakterier.
I stället kan du vika ner täcket till fotänden, vädra i sovrummet och vänta med att bädda sängen tills dina morgonrutiner är klara.
8. Växter är bra, men inte för många
Älskar du att ha grönska i din bostad kan du även inreda sovrummet med några få växter.
Ett par växter kan sprida trivsel och glädje och samtidigt ha en positiv effekt på ditt inomhusklimat. Framför allt kan luftrenande växter främja inomhusklimatet i sovrummet. Men precis som mycket annat bör det inte gå till överdrift.
9. Stearinljus
Det finns inget som så snabbt kan skapa en mysig och romantisk stämning som stearinljus. Men i sovrummet bör de faktiskt inte vara. Ett tänt stearinljus avger flera partiklar som inte är hälsosamma att inandas.
Om det ändå händer ska du alltid se till att vädra ordentligt efteråt.
10. Husdjur
Våra husdjur är en del av familjen och det kan därför vara lockande att låta dem sova bredvid oss i sängen. Men det kan inte rekommenderas för inomhusklimatet.
Deras päls innehåller ofta småkryp och bakterier som människan inte bör ha nära sig i sängen. Om det är omöjligt att hålla husdjuren borta från sängen är det viktigt att byta sängkläder en gång i veckan.


Vanliga frågor
För de flesta människor är inomhusklimatet i sovrummet inget problem för vare sig hälsan eller sömnkvaliteten. I ett dåligt inomhusklimat upplever dock många övergående symptom som ökad trötthet, huvudvärk och klåda runt ögon och näsa.
På sikt kan ett dåligt inomhusklimat med mycket fukt även resultera i mögelallergi eller astma.
På sikt kan det ge upphov till besvär om man sover i ett dåligt inomhusklimat, och i sällsynta fall även allergier.
När ett sovrum inte vädras flera gånger om dagen kan damm, kemikalier från rengöringsmedel samt dammkvalster ansamlas, och det är varken hälsosamt eller behagligt att inandas.
De är flera faktorer som påverkar vårt inomhusklimat. Framför allt handlar det om elektronik, rengöringsmedel, matlagning, ämnen från byggmaterial, ämnen från husdjur samt fukt.
En av de mest effektiva metoderna för att hålla inomhusklimatet hälsosamt är därför att vädra med korsdrag tre gånger om dagen i minst 10 minuter.