Sömnens betydelse

Sömnens betydelse

Sömn är ett dagligt återkommande tillstånd då kroppen och hjärnan kommer till ro. Den är viktig för vår tillväxt och vårt minne. Kroppen återhämtar sig och vi gör oss redo för en ny dag. 

Vad är sömn? Varför sover vi?

Vi ägnar ca en tredjedel av våra liv åt att sova. Sömn är ett dagligt återkommande tillstånd då kroppen och hjärnan kommer till ro. Den är viktig för vår utveckling och vårt minne. Kroppen återhämtar sig, musklerna slappnar av och information lagras i minnet. Vi gör oss redo för en ny dag.

Vad händer om vi sover dåligt eller för lite?

Sömnkvaliteten påverkar hur vi fungerar under dagen. Om vi har sovit dåligt eller för lite så påverkar det vår hjärnfunktion i väsentlig grad. Vårt minne, koncentrationsförmåga, talfärdigheter, reaktionstid och beslutsförmåga försämras precis som vår förnimmelse av tid, rum och planering. Vidare påverkar det även vår psykiska och fysiska hälsa. Dålig sömn eller för lite sömn kan till exempel påverka vårt humör och vår uthållighet, medan bra sömn ger oss mer energi och en bättre fysisk form.

desktopsize1920x1080mmauping nordic noa
elite sektion 4

Processen

Sömn är en komplex process i hjärnan och påverkas av en mängd interna och externa faktorer. Hela sömnprocessen, från det att vi går och lägger oss till att vi kliver upp, kan delas in i fyra faser:

1. Förberedelse

2. Insomning

3. Sömn

4. Uppvaknande

1. Förberedelse​

Gäspningar, svidande ögon och tunga ögonlock – tillsammans är de tydliga tecken på att sömnen är på väg. Det är kroppens sätt att tala om för oss att den behöver vila efter en period av mental och fysisk aktivitet.

2. Insomning

Långsamt blir vi mindre medvetna om vår omgivning. Snabba ögonrörelser blir till långsamma, rullande rörelser. Under insomningen sjunker kroppstemperaturen. Det sker genom att kroppen avger vätska (transpiration) som förångas från huden. Därför är det viktigt att ha bra luftkvalitet i sovrummet samt en ventilerande madrass och säng.

3. Sömn

Själva sömnen består av olika cykler. Efter varje sömncykel glider vi in i ett mellanskede då vi är vakna en kort stund. Vi vaknar i genomsnitt 7–10 gånger varje natt, för det mesta utan att vi märker det.

I varje cykel på ca 1,5 timme genomgår vi följande tre faser:

  • Lätt sömn: Den första sömnfasen är lätt och kort. Ett fåtal gånger varje natt sover vi i den här fasen. Första gången det sker kommer vi till ro och musklerna börjar slappna av. Därefter sjunker pulsen och kroppstemperaturen.
  • Djupsömn: Efter ca 20 minuter är kroppen och hjärnan riktigt avslappnade. Det är nu hjärnaktiviteten är som lägst. Därför kallar man det här stadiet för djupsömn. I djupsömnen är det minst risk för att vi vaknar spontant och det är här vi är svårast att väcka. Djupsömnen är väldigt viktig för vår fysiska och psykiska återhämtning och hälsa.
  • REM-sömn: Efter ca 30 minuter i djupsömnen sker något märkligt – hjärnan och kroppen blir aktiva. I stället för att slappna av börjar hjärtat slå snabbare, andningen blir ytlig och ögonen rör sig snabbt från sida till sida. Vi har övergått till REM-sömnen – där REM står for Rapid Eye Movements. Det är i den här fasen vi drömmer. Därefter vaknar vi kortvarigt och en ny cykel startar, då vi återigen glider in och ut ur de olika faserna.

4. Uppvaknande

Framemot morgonen blir perioderna med djupsömn kortare, så att det blir en mer gradvis övergång till ett vaket tillstånd. När vi vaknar stiger kroppstemperaturen. Det är något kroppen gör av sig själv, nästan som att den biologiska klockan slår på värmen.

elite sektion 3
elite sektion 4

Vad händer när vi sover?

  • När vi sover är hjärnan tydligt aktiv, men på ett annat sätt än när vi är vakna. Det är nästan som en underhållsprocess. Alla intryck och all information bearbetas samtidigt som hjärnan städar och arkiverar.  Sömnen gör det möjligt för kroppen att återhämta sig efter dagens ansträngningar. Produktionen av tillväxthormon toppar, celldelningens hastighet stiger och vi tankar mental energi.
  • När vi sover slappnar musklerna av. De har ju varit igång under större delen av dagen.
  • Medan vi sover rör vi oss – vi vänder oss ca 30 gånger varje natt. Och det behövs, för om vi ligger stilla för länge åt gången uppstår ett tryck mot kroppen, som efter en längre tid orsakar besvär.
  • Vi drömmer i genomsnitt två timmar per natt, även om många av oss inte kommer ihåg vad vi har drömt när vi vaknar. Vi drömmer ungefär fem drömmar per natt, men de flesta kommer bara ihåg en eller kanske två drömmar per vecka.